Hvad er muk? – Hest

muk hest kode

Muk – Bliv klogere på muk hos heste. Læs om hvorfor muk opstår, samt hvordan man nemmest kan forebygge og behandle lidelsen. 

Hvad er muk?

Muk hos heste er en betegnelse for en infektion, som ofte sætter sig på den nederste del af benene. Muk skyldes bakterier, svampe, mider eller dermatophilus congolensis, som forplanter sig på huden og skaber en eksemlignende tilstand. Hvis huden bliver fugtig, vil den med tiden blive porøs og sårbar. Sårbar hud vil let kunne beskadiges og derved kan bakterier og mider let forplante sig. Ofte forplanter mukken sig først i koderne, da huden der er ekstra tynd og udsat. 

Hvorfor får heste muk?

Muk er en typisk efterårs/vinter lidelse, som ofte fremprovokeres af våde og mudrede folde. I Danmark har vi en meget lang og våd sæson, som gør at hestes hud omkring ben og koder konstant er fugtige. Dette skaber en porøs og følsom hud, som er ekstra modtagelig overfor bakterieangreb.

Hvis hesten først har haft muk én gang, vil der være en overvejende sandsynlighed for at det vil vende tilbage årligt. Dette skyldes en kronisk beskadigelse af overhuden, som bevirker at hudens normale forsvarsbarriere bliver gennembrudt af sår, sprækker, kemisk påvirkning mv. Dette giver bakterier og andre organismer mulighed for at etablere sig i vævet. Hvis bakterierne og organismerne får fugtige levevilkår, vil de gå i udbrud, og en ny omgang muk er på vej. 

Heste med lyse ben er mere udsatte for muk angreb. 

Symptomer på muk

Muk viser sig ofte som sårskorper i kodebøjningen og/eller op ad benet. På lyse ben vil man ofte kunne se røde irritationer. I nogle tilfælde kan man opleve lokale hævelser, varme, ømhed eller halthed. 

På billedet ses et muk angreb på en hest. 
Her ses de genkendelige sårskorper op ad benet, samt rødme omkring koden.

hesteben med muk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hvordan behandles muk? 

Muk kan behandles på flere måder. Der findes adskillelige cremer og salver som indeholder desinfektionsmidler, der bekæmper svamp, bakterier og/eller mider, men det mest effektive og nænsomme produkt er PREVENT.

PREVENT er et tørt, kalkbaseret pulverprodukt som drysses direkte på fugtige ben og hove. PREVENTvirker meget udtørrende, hvilket skaber et tørt miljø hvor bakterier og mider ikke trives. Helt uden brug af desinfektionsmidler og kemikalier. 

Ofte vil muk helbredes i løbet af 2-4 uger. 

 
 

muk hestmuk hest preventmuk hest efter

Hesten på billedet er behandlet 4-5 gange i ugen i 3 uger. 

Sådan kan du undgå muk

Du kan gøre meget selv for at undgå at din hest får muk. Her får du nogle tips og tricks.

  • Hvis din hest står på boks, så sørg for at boksen er tør.
  • Sørg for at hesten fodres korrekt, og er dækket ind på vitaminer og mineraler. 
  • Vask hestens ben rene for mudder og jord når den tages ind fra fold. 
  • Brug PREVENT 2-3 gange i ugen forebyggende. Derved udtørrer du området og hindre svamp, bakterier og organismer at forplante sig. 

TIP! 
Langt de fleste organismer trives kun i fugtige miljøer. Derfor er en udtørring af området nok. Undgå at påføre unødige kemikalier, som kan beskadige overhuden yderligere. 

Læs mere om muk her.