Den perfekte heste hale! – Hvordan!?

Den perfekte heste hale

Findes der noget flottere end en fyldig og skinnende ren heste hale? 

Sådan en heste hale kræver daglig pleje og gode produkter. Min daglige routine er en grundig gennemredning af halen, hvor jeg fjerner spåner, halm mv. Jeg anvender en normal halebørste med “pigge”. Jeg starter altid med halen nedefra halespidsen, hvor halen typisk er mest filteret. Jeg holder stramt om halen med den anden hånd, nogle centimeter længere oppe, for at undgå at rykke hår ud af haleroden.  

Derefter arbejder jeg mig langsomt op ad mod hale roden, indtil hele heste halen er redt igennem. 

Efter en grundig gennemredning af halen, står man tilbage med en lækker og fyldig hale! 

Vask af hale

Alt efter vind og vejr, vasker jeg halen ca. 2 gange i måneden. I vinterhalvåret kan jeg vaske dem 1-2 gange i ugen. Når jeg vasker hale, er det vigtigt for mig at anvende en shampoo, som udover at gøre halen ren, også tilføre fugt og næring til hårene. Jeg bruger CURA No. 1 fra EQUUS CURA, som indeholder 70% Aloe Vera. Shampooen gør halen skinnende ren, og tilfører en masse fugt til hårene, så man ikke risikerer at de blive tørre og derved knækker nemmere. 

hvid heste hale før Equus Cura no.1
hvid heste hale efter vask hvid heste hale efter

Klip halen

Det er ikke kun daglig pleje og vask, som bidrager til en sund og fyldig heste hale. Klipning har også en betydelig indvirkning. 

Hvis du ønsker en kraftig og fyldig hale, er det vigtigt at sikre sig at halen ikke bliver så lang, at hesten risikerer at træde på den, da dette typisk koster mange hale hår! 

Hos springheste klipper jeg halen kortere, typisk så den har en længde midt mellem kode og has. Dressurheste har ofte haler som går ned til koden. Det kan dog være en fordel at klippe den lidt kortere, hvis hesten har en tynd hale, da den volumemæssigt ser lidt kraftigere ud, jo kortere den er.  

Klipning af halen kan også bruges til at fremhæve muskulaturen i bagparten. Dette gøres ved at klippe de første 10-15 cm af hårene oppe langs haleroden. Studsning af haleroden, vil dog også medføre en udtyndning af halens tykkelse, så jo længere ned du klipper, jo mere af halens fylde vil forsvinde. 

Jeg anvender en saks til klipning af haleroden, men har netop investeret i en lille trimmer, som kan indstilles til en klippelængde på 3-5 cm, som giver et pænt og lige resultat. Jeg klipper hun begge sider af haleroden for at bevare mest mulig fylde. 

Det er vigtigt at sikre sig at hesten står lige på begge bagben når halen skal klippes. 

hvid heste hale før klipning hvid heste hale efter klipning

Af: Louise – @Louiseveirup