Ridehesten – Lær den at kende

ridehesten

Ridehesten er direkte oversat fra engelsk en “sadelhest”. Hesten anvendes til ridesporten hvor den bruges til konkurrenceridning eller hobby ridning i forskellige discipliner. 

Der findes mange forskellige typer af det vi betegner som ridehesten. Det menes at en af de første rideheste er araberen, som er en af de fineste og letteste heste racer der findes. I modsætning til den, findes Lusitano som er en tungere og mere robust ridehest. Derimellem findes et utal af racer som anvendes til ridehest, samt en række koldblodsracer. 

Det er ukendt hvornår ridehesten blev til, det menes at Botai-kulturen red på heste i kobberalderen. 

 

Ridehesten – Fakta og viden 

Ridehesten fås i et utal af racer, typer og farver. De største racer kan blive op til 220 cm i stang (skulderhøjde). Ponyer må max måle op til 148 cm, men fås helt ned til 43 cm! Denne mindste race kaldes miniature og er påvirket af en slags dværgvækst. 

Heste kan veje fra 90 kg. op til 1.200 kg. De fleste rideheste vejer mellem 400-600 kg. Ponyer mellem 200-400 kg. 

Ridehesten når typisk en alder på mellem 20-35 år. Levealderen kan dog påvirkes af mange faktorer. 

Hestene fås i et utal af farver og farvekombinationer. Den typiske moderne hest er brun med sort man og hale, men sådan har det ikke altid været. Faktisk er den oprindelige farve cremegul med hvid man og hale, med en karakteristisk sort streg også kaldet “ål”. Denne farve er mest kendt fra fjordhesten. 

Derudover findes heste i røde, sorte, brune, skimlede (hvide), palomino, brogede, buckskin og stikkelhårede. 

Læs mere om hesten og dens anatomi her.

 

Ridehesten – Den morderne hest

Engang var hesten et arbejdsdyr og et transportmiddel – I dag er det en helt anden sag! 

Den moderne ridehest er typisk en varmblodsrace. De er udholdende, lærenemme, samarbejdsvillighed, intelligens og deres talenter er mange. De mest klassiske discipliner indenfor ridesporten er spring og dressur. 

Det forventes at der er omkring 100.000 ryttere i danmark, og ca. 200.000 heste, hvor langt de fleste anvendes til ridning. Nogle anvendes dog også til show, tricks og kørsel. 

I Danmark har vi udviklet vores eget bud på “ridehesten”. Det er en af de mest udbredte hesteracer i Danmark. Racen kaldes Dansk Varmblod. Racen opstod i midten af det 20. århundrede, hvor danske hopper og hingste blev krydset med etablerede europæriske racer. Racen er den perfekte ridehest, den er kendetegnet ved at være samarbejdsvillighed, intelligens, årvågenhed samt omgængelighed.

En typisk varmblod måler mellem 160-170 cm i stang. 

 

Ridehesten – Den danske stolthed ridehesten

I Danmark har vi en stolt tradition for avl og ridning, og vi er hjemstedet for nogle af
verdens bedste heste og ryttere. 

Den mest kendte hingste station er nok ubestridt Blue Horse, som siden 1964 har leveret nogle af de bedste hingste og rideheste i hele verdenen. Blue Horse er beliggende i Randbøl i midtjylland, og er i dag i mastodont indenfor ridesporten, med en stald og bygninger på intet mindre end 25.000 m2 under tag, på en grund med et samlet areal på 330 ha. 

Blue Horse har leveret nogle af de mest anerkendte dressur hingste, her kan bl.a. nævnes ridehesten Blue Horse Matiné, Blue Horse Don Schufro, Blue Horse Romanov og Blue Horse Zack. 

I de seneste år har en ny spiller meldt sig på banen. En tidligere OL-rytter fra Blue Horse er for år tilbage gået selvstændigt og skabt et heste-mekka udover det sædvanelige! 

Andreas Helgstand som ejer Helgstand Dressage, beliggende i Nordjylland, har haft kæmpe succes med køb og salg af top dressur heste i Danmark, Tyskland og USA. I dag er Helgstrand Dressage et topmoderne salgs- og træningscenter med i alt 300 heste, der til dagligt trænes og uddannes af virksomhedens små 100 ansatte. 

Ved siden af salgsstalden driver Andreas Helgstand en EU-hingstestation i både Danmark og Tyskland, hvor han præsenterer hingste af højeste kvalitet ud af de bedste blodlinjer i verdenen. Hingstene bliver fremvist til konkurrencer, hvor de brilliere med medaljer og placeringer på verdensplan. 

Han levere de ypperste dressur heste, og er for nyligt begyndt at kaste sig ud i springsporten, hvor han nu vil til at avle, køb og sælge springheste på elite niveau. 

 

Foruden vores hingste stationer som klarer det fremragende i indland og udland, har vi også vores elskede magasin; Ridehesten, som hverdag bringer de bedste og værste nyheder fra ridesporten! Læs mere om Ridehesten og de seneste nyheder her.

 

Sådan passer du godt på ridehesten…

Ridenhesten er stærk, men ogå sårbar. Du som ejer og rytter har ansvaret for at at din hest har det godt. Dette gør du bedst ved at lytte til din hest og de signaler den giver. Hvis din hest opfører sig anderledes under ridning, spænder unødigt op, eller pludselig stikker af med dig, er der ofte en grund til dette.

Hesten har ingen stemme, og den kan kun kommunikere med dig ved at vise utilpashed fysisk. Det er sjældent heste er dumme uden grund, så måske vi som ryttere skal se lidt indad? 

Er det 7 dag i streg du beder den gå samlet og lave dressurøvelser, kan det måske være din hest er træt, øm eller ikke mentalt orker mere ensartet træning. 

Du passer godt på ridehesten, ved at lytte til den, give den afvekslende træning, styrke dens natur med lange foldtider, sørge for den får det bedst mulige foder, som står mål med træningen, samt forebygger sygdomme og skader. 

Tjek din hest dagligt for sår og skader. Sørg for et dyrelæge tjek 1-2 gange årligt, evt. i forbindelse med vaccination. Husk ogå at få ordnet og tjekket tænderne.

Brug nogle gode plejeprodukter og ikke mindst giv din hest alt din kærlighed! Heste er følsomme dyr, og de har brug for en leder. Det er dig! Vær den gode leder som bruger gulerod og ikke pisk. Det vil både du og din hest få mere ud af på den lange bane. 

 

Ridehesten.dk 

Et online og fysisk magasin for heste interesserede. Ridehesten.dk byder på en masse forskellige artikler om pasning og pleje af hesten, samt holder dig opdateret på de nyeste resultater i ridesportens elite. Du kan bl.a. læse om professionelle ryttere, salgstalde og stutterier, samt et indblik i nye stjernes hverdag. Ridehesten kan købes fysisk i udvalgte rideudstyrsbutikker, eller du kan abonere på det online. 

Ridehesten tilbyder også en attraktiv salgskanel for køb og salg af heste, udstyr og meget mere. Find din nye ridehest her – HESTE TIL SALG.