Sur stråle – Den oversete lidelse

Horse hoof thrush

Sur stråle er en af de mest almindelige lidelser hos heste. Lidelsen er dog ofte overset, til trods for at sygdommen kan give hov forandringer, der kan være invaliderende for hesten. 

Sur stråle er en forrådnelse af hestens stråle, som ofte udspringer fra strålekløften. Det vil dog overtid påvirke hele strålen, som vil blive mørk, porøs og frigive en illelugtende stank. 

“Ingen hov – ingen hest”

sur stråle heste hovEt gammelt klassisk ordsprog, men ikke destomindre er det sandt. Derfor bør vi tage
os godt af hestens hove. Strålen har en af hovens vigtigste funktioner, idet den ved gennemtrædning udvider den bagerste del af hoven, og virker derved som en  “støddæmper”, hvilket aflaster hestens ben og sener. Dette er også kaldet hovens spil. 

Når sur stråle opstår, sker der en forsnævring i hoven. Kronisk sur stråle vil bevirke at hestens hove bliver smalle og mere lodrette. Dette giver en mindre “støddæmpnings” flade, og kan belaste senerne, led og knogler unødigt. På sigt medføre dette nedslidning, halthed og uanvendelighed hos rideheste. 

Det er vigtigt at strålen er så stor som muligt. Det er tilmed ønskeligt at strålen er i berøring med jorden, når hesten støtter på benet, da dette er med til at massere strålen og øge blodomløbet i hoven. 

 

Sådan slipper du af med sur stråle

Heldigvis kan du let både slippe af med sur stråle og forebygge det. Den bedste og mest effektive metode, er at sørge for strålen er ren og tør. Dette er lettere sagt end gjort, men heldigvis har Equus Cura udviklet et produkt som gør det nemt og effektivt. 

PREVENT er et let pulver, hvis evne til at udtørre er høj. Det betyder at produktet kan skabe et tørt og bakteriefrit miljø, hvilket hindre forrådnelse af strålen. 

Nedenfor ses før og efter billeder, hvor strålen er behandlet med PREVENT. 

 

sur stråle
Sur stråle
sur stråle før
hoof after
prevent stråle

Billederne ovenfor er taget af kunderne.

Se flere billeder af Equus Cura´s produkter her.