Når halen klør..

Når halen klør..

Når heste halen klør! 

Nogle af jer kender det sikkert godt. Solen skinner, temperaturen stiger, og så begynder hesten at klø hale! Når efteråret kommer, venter i med længsel på at halen igen skal blive pæn at se på igen, og når den endelig er det, så kommer foråret og kløen tilbage! En uendelig spiral som kan give frustrationer hos enhver hesteejer. 

For at vi kan behandle problemet, må vi først finde ud af hvorfor hale kløen opstår. Kløen kan opstå af mange forskellige årsager, og det kan være i nogle tilfælde være nødvendigt at konsultere med en dyrlæge. 

Det at hesten klør sig, skyldes ikke nødvendigvis at der er et problem. Heste er sociale dyr, som gnubber og klør hinanden. 

Her give jeg et bud på nogle mulige årsager til kløe og irritationer, samt giver mit bud på hvordan det nemmest og mest nænsomt kan forebygges eller behandles. 

 

hale kløe

Mitter

Også kaldet sommer eksem, som kan skyldes en allergisk reaktion overfor insekter spyt. Mitterne er mest aktive i tusmørke, ved solopgang og solnedgang. 

Hvis din hest lider af sommer eksem, bør du hjælpe din hest så godt du kan, da denne tilstand kan være yderst stressende og smertefuld for hesten. 

Hvis det er et årligt tilbagevendende problem at din hest bliver ramt af sommer eksem, vil jeg anbefale dig at du anvender et produkt som kan forbygge, for at mindske eller helt undgå reaktionen. 

Dette kan gøres med EQUUS CURA´s nye produkt SHIELD som lanceres d. 15 maj. Produktet er lavet på naturlige urter, som modvirker tiltrækning af mitter, samt forebygger klør og irritation. Produktet bør påføres én gang dagligt på udsatte områder, gerne før solnedgang, så hesten er dækket ind i nattetimerne hvor mitterne er mest aktive. 

Hvis skaden er sket og mitte angrebet er i gang, bør du vaske de udsatte områder med en plejende shampoo, som hjælper med at berolige de irriterede områder. Her kan du med fordel anvende CURA No. 1, som indeholder 70% Aloe Vera, hvilket virker kløestillende, beroligende og plejende. Derefter er det en god ide at påføre SHIELD, og evt. supplere med et insekt dækken, hvis din hest går ude i natte timerne. 

Suppler gerne med hvidløg i foderet. 

 

Haleorm 

Tjek din hest for orm og sørg for behandling med ormekur efter behov. Haleorm lever i tarmen, og skaber kun irritationer ved at lægge æg omkring hestens endetarmsåbning, hvilket giver voldsom kløe. Det er altså ikke nødvendigvis fordi halen klør, det kan også skyldes kløe i endetarmsåbningen. 

Hvis du mistænker din hest for at have haleorm, skal du kontakte en dyrlæge for at få taget en gødningsprøve. Behandling skal ske efter dyrlægens anvisning. 

 

Skæl, tør og irriteret hud

Lige som os mennesker, kan heste lide af skæl, tør og irriteret hud. Hvis din hest lider af dette er god pleje med fugtgivende produkter løsningen. Brug egnede cremer og/eller babyolie på haleroden for at tilføre fugt. Du kan med stor fordel vaske halen i CURA No. 1, for at fjerne skæl og døde hud partikler. Undgå at anvende en shampoo uden plejende midler, da dette kan udtørre yderligt. Hvis halen klør fortsat bliv da ved med at vaske og pleje den.

Suppler med Omega 3+6+9 olie i foderet, for at afhjælpe problemet indefra. 

Af: @louiseveirup