Hvad er sur stråle? – Hest

Hvad er sur stråle

Bliv klogere på sur stråle hos heste. Læs om hvorfor sur stråle opstår, samt hvordan man nemmest kan forebygge samt behandle lidelsen.

Hvad er sur stråle? – Hest

Sur stråle er en forrådnelse af strålehornet i strålen, som typisk er forårsaget af bakterieangreb eller en svamp. 

 

Hvorfor opstår dette? 

Muk og sur stråle minder meget om hinanden. I modsætning til muk er det dog mere udbredt hele året, Hvor muk i højere grad rammer om efteråret og vinteren. At sur stråle kan ramme hele året, skyldes den dybe kløft som er i strålen, som ofte vil være fugtig. Det fugtige miljø giver de ideelle trivselsforhold for bakterier og svampe.

Det er stort set umuligt at holde strålen tør, hvilket gør at alle heste er udsatte for sur stråle. Der er dog forskel på hvor dyb strålen er, jo dybere kløft, jo større risiko. 

 

Symptomerne? 

De mest almendige symptomer er: 

  1. Karakteristisk sur lugt fra strålen
  2. Strålen er sort, illelugtende og porøs 

I mere voldsomme tilfælde kan man opleve: 

  1. Halthed 
  2. Betændelse i læderhuden, hvorved hovbyld kan opstå
  3. Kode og nederste del af benet er hævet som følge af infektion 
  4. Bagtilforsnævring i hov 

Hvordan behandles sur stråle? 

Der findes et utal af behandlingsmetoder af sur stråle på markdet. Bl.a. tjære, blåsten, desinficerende væsker og cremer mv. 

Uanset hvilken behandling du vælger, bør du altid kontakte din beslagsmed, som kan skære strålen på ren som muligt, til der kommer et nyt sundt strålehorn frem.

Hos EQUUS CURA anbefaler vi altid PREVENT til sur stråle. Det fine pulver finder selv ind i de dybeste afkroge af strålen, og hjælper med udtørring indefra. Uden at strålen stoppes med vat, eller lukkes til med tjære. Dette giver en tør og åndbar stråle, uden bakterier og svamp, som derefter kan begynde en naturlig heling.

PREVENT påføres dagligt indtil lugten er forvundet (typisk i løbet af 2-5 dage), hvorefter det kan anvendes 2-3 gange i ugen for at bibeholde en tør og stærk stråle. 

Sur stråle hov

Læs her hvad en af vores kunder skriver om produktet. Hendes hest har døjet med sur stråle i flere år. Det har givet lange perioder med halthed. Nu bruger hun PREVENT hver uge, for at forebygge. 

“Jeg blev anbefalet PREVENT, men må inddrømme jeg var meget skeptisk, da intet har hjulpet min hest før. Efter en uge med daglig brug af PREVENT var der ikke mere sur stråle. Efter en uge mere begyndte strålen at hele. 

Nu bruger jeg det 1-2 gange i ugen for at forebygge, og jeg har ikke set skyggen af sur stråle siden” 

– Barbara, kunde

sort hest
Barbaras hest, se anmeldelsen på facebook

 

Sådan kan du undgå sur stråle 

Du kan gøre meget selv for at undgå at din hest får denne lidelse. Her får du nogle tips og tricks.

  1. Hvis din hest står på boks, så sørg for at boksen er tør. 
  2. Regelmæssig smed, også selvom din hest ikke bruger sko.
  3. Brug PREVENT 1-2 gange i ugen forebyggende. Derved udtørrer du området og hindrer svamp, bakterier og organismer at forplante sig. Det giver en sund og stræk stråle. 

Langt de fleste organismer trives kun i fugtige miljøer. Derfor er en udtørring af området nok. Undgå at påføre unødige kemikalier, som kan skade strålen eller hoven unødigt. Undgå at lukke strålen til med tjære eller vat, da dette giver en lunt klima som bakterier og svampe elsker!

 

Læs mere om det her

 

Se videoen: Sådan ser hoven ud før og efter behandling med PREVENT

Nem og effektivt produkt som forebygger og hæmmer dannelsen af muk og sur stråle. Gode resultater uden bøvl!  Produktet drysses på området og falder selv af når området er helt udtørret. På den måde skaber du et tørt miljø hvor bakterier, svamp og mider ikke trives – HELT uden brug af skadelige kemikalier. 

 

 

Køb PREVENT nedenfor. Se også udvalget af andre effektive og nænsomme plejeprodukter til din hest!