Sårpleje hos heste

Sår pleje hos heste

Her kan du læse om hvordan du nemmest og mest effektivt behandler hestens sår. Læs vores tips og tricks og hvad der er et absolut NO GO, når vi taler sårpleje hos heste!


Hvornår kan man behandle et sår selv, og hvornår bør man kontakte en dyrlæge? 

Dette er en vurderingssag, som skal foretages af hestens ejer. Et sår er en beskadigelse af et eller flere hudlag, jo flere hudlag som er beskadiget, jo dybere og mere kritisk er såret. 

Hvis såret gaber, kan det være at såret skal syes. Derfor bør du kontakte din dyrlæge. Dette skal gøres inden for meget få timer, ellers kan dyrelægerne ikke sy såret sammen, uden yderlig operation. 

Er såret mere overfladisk, er der meget du kan gøre selv. 

Pleje af “hverdags” sår og skræmmer. 

Kommer jeres hest også altid ind fra fold med nye sår og skræmmer? Her finder du nogle gode råd om sårpleje af hverdags sår og skræmmer.

På billedet set et dybere sår på EQUUS CURA´s pony. Såret sidder på venstre bagben, og alle hudlag er brudt. Da såret sidder på et sted med tyndt hud, ville det ikke være muligt at sy såret, derfor har vi selv behandlet det.

Heste ben med sår

Step 1 – Sørg for at såret er rent

Såret på billedet er helt rent og rødt, udenom er der til gengæld rester fra blod og væsker fra såret. Vi vil ikke råde til at man begynder at vaske benet rent, da det kan tilføre unødige bakterier til såret.

Hvis såret var snavset, vil såret skulle vaskes før en behandling kan fortsætte. 

Brug evt. en saltvands sårspray, som renser med destilleret saltvand. Ved at anvende en spray, undgår du at forværre såret, samt tilføre yderlige bakterier. 
Vask så lidt som muligt, og kun hvis såret er eller bliver snavset.

NO GO! Vask aldrig såret i sæbespåner eller anden form for sæbe. Dette er en gammel metode, som ifl. Dansk sygeplejeråd frarådes til afrensning af sår (DRS.dk). Årsagen er at sæbe kræver total afvaskning, hvilket ikke altid er muligt uden at skade såret yderligt.
 

Step 2 – Sårpleje

Når såret er rent, skal dannelsen af bakterier i det åbne sår hindres. Dette gøres effektivt med EQUUS CURA´s WOUND. WOUND indeholder ikke kemisk fremstillet desinfektionsmidler, men kun 99% ren oregano olie i 1% opløsning. Oregano er naturens desinfektionsmiddel, og virker derved næsten på sammen måde som de kemiske desinfektionsmidler. 

Fordelen ved at anvende et naturligt desinfektionsmiddel, er at man bevarer hudens naturlige bakterieflora, hvilket bevirker hurtigere og mere naturlig heling. 

TIP! – Brug WOUND 2-3 gange i ugen. IKKE MERE. Såret skal have ro og tid til at hele. Når du påføre WOUND vil såret efter nogle timer blive helt sort. Dette er en naturlig reaktion på produktet, og bevirker en skorpe hindre skidt og snavs i at forplante sig i såret. 

NO GO! – Bland aldrig flere produkter. Vask ikke mellem behandlingerne. Kun hvis der er kommet skidt og snavs i såret. 

Heste ben med sår 2 sår på hest Et sår på en hest

På billedet ses et snit af sår, efter én behandling med WOUND

Step 3 – Gentage step 2 efter behov 

Alle sår skal pleje forskelligt. Det er derfor svært at sige hvor ofte et sår skal plejes med produkter. Det skal derfor vurderes af hestens ejer. Jo færre gange der kan påføres produkt, desto bedre.

– Kig på såret. Er væsker det fra såret, bør såret plejes med yderlig produkt. Hvis der er den mindste antydning af gul/grønt smuds fra såret, bør såret renses som i step 1, indtil smudset er væk. Når smudset er væk gentages step 2.

NO GO! – Hold øje med såret. Uanset sårets omfang og størrelse, skal et sår tilses dagligt. Komplikationer kan hurtigt opstå. 

Kontakt dyrlægen hvis: 

  • Din hest har fået et stort dybt sår, eller hvis du finder behov. Husk det er dig der kender din hest bedst! 
  • Hvis din hest får feber 
  • Hvis din hest får nedsat appetit
  • Hvis betændelsen i såret ikke kan kontrolleres med alm. sår pleje
  • Hvis området omkring såret hæver op og bliver varmt
  • Hvis benene hæver voldsomt op

Før/efter billeder af sår behandlet med WOUND 

Sår på venstre bagben. Behandlet 2 gange ugenligt i 14 dage. 

Heste ben med sår Heste ben med sår Sår på hest

 

Overfladisk hudafskrabning. Dagen efter brugen af WOUND.

Sår på hest 2 Sår på hest 3

Mindre men dybt sår på baglåret. 3 dage mellem billederne. 

et sår på en hest Et sår på en hest
 
 
Læs mere om sårpleje hos heste her