Badedag – Hvorfor vaske sin hest?

Badedag - Hvorfor vaske sin hest

Sommeren er over os. Det betyder varmere dage, svedige rideture, græspletter, støvede ridebaner -og årets første sommervask! 

Hvorfor bør man vaske sin hest? 

Heste bader ikke fra naturens side, så hvorfor bør man vaske sin hest? 

Fakta er, at der ikke er meget af det vi gør ved vores heste som er tro mod deres natur. Heste får ikke udstyr på i naturen, og hvis der er noget vi ryttere er gode til, så er det at bruge udstyr! Dækkener, underlag, staldgamacher, bandager, hut, tæpper mv.. You get the point! 

Det kan derfor være en god idé at give din hest en vask en gang imellem. En god badetur er med til at forebygge gnavesår, irritationer, skæl og svamp.

– Og så er der intet bedre end en skinnende ren hest (så længe det varer)

Der er dog nogle forholdsregler man bør tage sig, når man vælger at vaske sin hest.. 

Er det varmt nok?

Der er flere ting som spiller ind når du skal vurdere om det er varmt nok til at bade din hest. Eksempelvis om der er varmt vand, et lunt sted hvor hesten kan tørre, staldens temperatur og om hesten står i træk. 

Hvis der ikke er adgang til varmt vand og et lunt tørre sted, er en tommelfingerregel at det skal være 15 grader varmt. 

Det er en god idé at vaske hesten omkring formiddag, således hesten har de varmeste timer på døgnet til at tørre, på den måde undgår du at hesten bliver kold til natten. 

Hvis temperaturen og forholdende er lidt tvivlsomme, bør du observere din hest til den er tør, så du kan træde til hvis hesten viser tegn på at fryse. 

Hvor tit skal hesten vaskes? 

Du kender din hest bedst! 

Alle heste er forskellige, og det er vi også som ryttere. Det betyder at der ikke findes noget klart svar på hvor ofte du bør vaske din hest. 

Det afhænger af hvor meget du bruger din hest, hvor meget den sveder og om den går med dækken. Hvis du rider stævner, vil du typisk have brug for at vaske din hest oftere, end hvis du nyder en rolig skovtur.

Det kan være nok blot at skylle hesten efter træning for at fjerne sved og dødehudceller. Men engang imellem kan det være godt at give hesten den helt store tur med en god hesteshampoo.

– Det er dog ikke ligemeget hvilke produkter du vælger!  

Vælg den rigtige shampoo…

Det er ikke underordnet hvilken shampoo du vælger. Ligesom os mennesker, findes der shampooer til forskellige formål. 

Du kan bl.a. vælge shampoo efter hestens farve. Hvis du har en skimmel hest, kan du med fordel anvende en blå shampoo, som giver en flot hvid farve. 

Hvis din hest døjer med skæl, irritationer og kløe kan du med fordel bruge CURA No. 1 fra EQUUS CURA. Denne shampoo indeholder 70% Aloe Vera, og består derfor mere af pleje end sæbe. Shampooen mindsker kløe, skæl og irritationer, og kan med fordel anvendes til stævneheste som vaskes ofte, da den er mere skånsom end de gængse hesteshampooer på markedet. 

CURA No. 1 giver en blød og skinnende pels. 

palomino pony stævne haflinger efter vask skinnende hest
@annas_ponyer – @haflinger_gucci – @stellahorses

Af: @louiseveirup