Få “buk” med muk

horse mud

Muk sæsonen er i gang…

Regn i massevis kendetegner det danke efterår. De fugtige omgivelser er kendetegnet ved mudret folde og muk og dermatofilose. Dette er en sygdom man skal tage seriøst og holde øje med, hvis man ønsker en glad og ikke mindst rask hest. 


Lær muk og dermatofilose at kende – Hvad er det?

Typisk vises muk ved sårskorper i kodebøjningen, mens dermatofilose giver rifter og hævelser. De to sygdomme forårsages af den samme bakterie, og kan derfor behandles på samme måde. I modsætning til muk, smitter dermatofilose, det er derfor vigtigt at tage sine forholdsregler. 

 

Få bugt med muk -og dermatofilose 

Equus Cura har udviklet et særligt effektivt produkt mod muk og dermatofilose. Produktet har en simpel men effektiv metode til at komme disse sygdomme til livs. Produktet fjerner nemlig årsagen til sygdommen, i stedet for at behandle i et miljø hvor nye udbrud kan være uundgåelige. 

Equus Cura´s PREVENT skaber et tørt miljø, hvor bakterier og mider ikke trives. Det samme miljø vi ser i sommerhalvåret hvor disse sygdomme forekommer sjælendt. 

Produktet påføres direkte ovenpå nyvaskede ben og hove, og udtørre området. Produktet hæfter indtil området er helt tørt, hvorefter det selv falder af. 

PREVENT kan anvendes daglig i tilfælde af udbrud, og 2-3 gange ugenligt, hvis man ønsker at forebygge disse sygdomme. 

Nedenfor ses resultaterne af PREVENT

muk før
muk efter
muk før behandling
muk efter prevent
muk ben før
muk efter prevent
muk hvidt ben
muk efter

 

Tip til at undgå muk og dermatofilose

  • Hold hesten tør og ren
  • Hold boksen tør og ren
  • Tjek hesten ofte for begyndende symptomer 
  • Forebyg evt med PREVENT
  • Del ikke cremer, salver eller udstyr med andre heste
  • Skyld mudder af når hesten kommer fra mark – der er mange bakterier i mudder

 

Hvert år rammes tusindvis af heste af muk. Sygdommen er smertefuld og kan medfører halthed hos hestene. Muk kan opstå af mange ting. De typiske årsager til muk er manglende hygiejne af hestens ben, mangelfuld mugning af boksen, endvidere hvis hesten går i blød jord og sne. Salt og sand kan også være med til at muk opstår. Manglende hygiejne bevirker at små sår i det øverste hudlag, hvorved bakterier og parasitter kan udvikle sig. 

Muk starter ofte med et lille usynligt sår i kodebøjningen. Dette giver bakterierne en mulighed for at trænge ind i huden, og derved starte et potentielt muk angreb. Angrebet trænger ned i underhuden hvilket skaber lymfevæske, der omdannes til tørrer sårskorper. 

Bakterierne kan smitte fra hest til hest, det er derfor ikke uset at man i stalde med flere heste kan se en smittespredning hvis en hest bliver angrebet. Bakterierne kan overføres via insekter op til 24 timer efter kontakt, eller via det mudder hestene går sammen i på foldene. 

Når først hesten har haft et angreb af muk, og det øverste hudlag er ødelagt, kan sygdommen være svært at på bugt med. Det er derfor en rigtig god idé at forebygge med et produkt, samt sørge for at hestens boks er ren og tør hver dag. 

 

Muk på hvide ben

Heste med hvide ben er ekstra udsatte for muk angreb, der er dog ingen videnskabelig forklaring på dette. Man maner at de mørke hår på mørke heste, beskytter huden bedre mod sår og sollys, hvilket giver en stærkere hud -i modsætning til de hvide hår, som er tyndere og derved beskytter mindre. 

Hvis man har en hest med hvide ben, som før har været angrebet af muk, bør man forebygge sygdommen, så den helt kan undgåes. 

 

Muk og hovskæg muk

Hestens hovskæg beskytter de sårbare koder, men det er også med til at holde koderne fugtige. Fugt gøre huden porøs, og dermed mere sårbar overfor rifter. 

 

Hvis din hest IKKE har muk, men har en masse hovskæg, er det en god idé at lade skægget være. Opstår et udbrud af muk, kan det til gengæld være en fordel at klippe det af, så området kan tørre ud. 

Equus Cura´s PREVENT kan med fordel anvendes både forebyggende og behandlende, til heste med hovskæg, da det lette pulver trænger ind mellem hårene og derved udtørrer det fugtige miljø, der kan være under hovskæget. 

 

 

 

 

 

 

Læs mere om muk her.